Løfter kompetansen

I januar 2025 reiste Robert Westergren og John Ellefsen fra Ortopediteknikk til Lviv for å dele sin kunnskap med ukrainske kolleger. Møtene med krigsskadde soldater gjorde sterkt inntrykk.
Tekst: Sissel Fantoft
Robert Westergren er teamleder for proteser ved avdelingen på Ryen i Oslo, og reiste første gang til Lviv i Ukraina i 2024. I januar dro han tilbake sammen med ortopeditekniker John Ellefsen.
Vårt oppdrag var opplæring og trening av spesialister i vårt fagfelt i proteseforsyning av krigsskadde pasienter, forteller Robert.
Siden Russlands fullskalainvasjon av Ukraina i februar 2022 har minst 50.000 ukrainere amputert et eller flere lemmer, ifølge ukrainske helsemyndigheter. Ukraina ønsker å behandle flest mulig pasienter i eget land, og trenger derfor utdanning av sine fagfolk. Skandinavia ligger langt fremme på feltet.
– Vi bidrar med vår kompetanse om pasienter som har amputert nedre ekstremitet og trenger benproteser. Som en del av treningen av spesialister hjalp vi pasienter på stedet, sier Robert.
Støtte fra arbeidsgiver
Etter den første turen til Lviv var Robert egentlig bestemt på at han ikke skulle tilbake, blant annet på grunn av påkjenningen for samboeren hjemme.
– I fjor høst ble jeg kontaktet av Protez Hub om dette prosjektet, og kjente at jeg virkelig ønsket å bidra. Kjæresten min er selv sykepleier, og hun forstår og støtter meg, sier han.
Denne gangen var Robert bestemt på at han ikke ønsket å reise alene.
– På en intern fagdag i lokalene våre på Ryen presenterte jeg prosjektet, og fortalte at jeg gjerne ville ha med meg en ortopeditekniker. John meldte seg umiddelbart, forteller han.
– Det var rett og slett en forespørsel jeg ikke kunne si nei til, både fordi jobben vår er å hjelpe mennesker, og fordi jeg har store barn, så jeg trenger ikke å ta familiehensyn. For meg var det en trygghet at Robert hadde vært i Lviv før, og at rammene rundt finansiering og logistikk var på plass. Vi fikk til og med reiseforsikring! sier John, som til daglig jobber ved Ortopediteknikks avdeling i Tønsberg.
Begge fikk fri med lønn fra Ortopediteknikk mens de var i Ukraina.
Det er fantastisk å ha en arbeidsgiver som støtter oss slik at vi kan delta i slike prosjekter.
- Det er fantastisk å ha en arbeidsgiver som støtter oss slik at vi kan delta i slike prosjekter. Det var en forutsetning for at vi kunne reise, sier Robert.
Multiskader fra miner
Robert og John reiste med fly til Krakow i Polen, og videre med buss til Lviv.
– Krigen i Ukraina er ubehagelig nær, men jeg tenkte ikke så mye over at jeg reiste til et land i krig. Jeg hadde en jobb å gjøre og var fokusert på det, sier John.
Lviv ligger vest i landet, og har vært relativt skånet for de verste russiske angrepene.
– Likevel går flyalarmen ofte og advarer om missiler eller dronesvermer som er på vei, forteller Robert.
Robert og John jobbet tett sammen med ni ortopediingeniører fra hele Ukraina. Fem krigsskadde soldater fra et stort rehabiliteringssenter utenfor Lviv deltok som pasienter.
– Samtlige var amputert. Fronten deles inn i rød, gul og grønn sone, der rød er mest utsatt. Der sendes skadde soldater til et feltsykehus hvor de får livsnødvendig behandling. De heldigste blir deretter evakuert til gul sone, hvor det er mindre risiko for nye attentater, sier opplyser Robert.
I gul sone forberedes evakuering til nærmeste sykehus, hvor amputasjon oftest utføres.
– De som jobber på feltsykehusene er ofte så opptatt av å stanse blødninger at de forbinder for høyt oppe på beinet. Dermed risikerer soldatene å amputere mer enn det som kanskje var nødvendig, sier John.
Av de fem pasientene de møtte var to låramputerte og tre leggamputerte.
– De som blir såret i krig har ofte multiskader fra miner, og dermed et helt annet rehabiliteringsforløp enn dem med mer isolerte skader. Dette er heller ikke skader vi er like vant til å jobbe med, det er mer vanlig med pasienter som har amputert på grunn av sår med dypinfeksjoner, ofte med underliggende hjerte- og karsykdom.
Hjemme i Norge jobber vi og med traumeskader, men volumene er naturlig nok små sammenlignet med i Ukraina, påpeker Robert.
Hjemme i Norge jobber vi og med traumeskader, men volumene er naturlig nok små sammenlignet med i Ukraina,.
Gull verdt
Mange soldater velger å fortsette militærtjenesten etter amputasjonen.
– En av dem vi møtte var en 22 år gammel soldat som var fast bestemt på å returnere til fronten. Det gjorde sterkt inntrykk. De ukrainske kollegene våre fortalte at det er vanlig, for mange av de unge soldatene har ingen annen erfaring, forteller John.
Robert og John jobbet lange dager sammen med sine ukrainske kolleger, og all kommunikasjon foregikk på engelsk med tolker som oversatte til ukrainsk.
– Man blir ekstra sliten av å snakke et annet språk hele dagen, så vi innførte en fast rutine etter middag på hotellet, hvor vi to gikk en tur sammen rundt i byen. Det var deilig å snakke sitt eget morsmål igjen og debriefe litt med hverandre. Det var gull verdt, sier Robert.
– For meg var det fantastisk å dele opplevelsen med John – både fordi vi kunne reflektere og prate sammen, men også fordi vi fik maksimalt ut av tiden vi var der.
De ukrainske fagfolkene hadde enormt nytte av Johns kompetanse og lange erfaring, for de gjør det meste selv.
De ukrainske fagfolkene hadde enormt nytte av Johns kompetanse og lange erfaring, for de gjør det meste selv. Samtidig kunne jeg fokusere mer på den kliniske biten, legger han til.
Rydder opp
Robert og John kom tilbake til Norge fulle av sterke inntrykk.
– Det faktum at ukrainerne har vært under angrep i tre år og fremdeles har motivasjonen til å lage et system for å ta imot krigsskadde pasienter best mulig er enormt imponerende. Vi møtte dyktige og dedikerte fagfolk, og for oss var det fint å kunne bidra med vår kunnskap, sier John.
– Dette er menneskene som jobber med å rydde opp etter krigens grufulle konsekvenser, hver eneste dag og i enorme mengder. De som er tilknyttet organisasjoner som Protez Hub er virkelig ildsjeler, og det er veldig sterkt å få være en del av et slikt prosjekt, tilføyer Robert.
I høst besøkte to representanter fra Protez Hub Ortopediteknikks hovedkontor på Ryen for å lære om det skandinaviske systemet for pasienter som har gjennomgått amputasjon.
– Vi har fortsatt kontakt med kollegene i Ukraina, og de er dypt takknemlige for at vi støtter deres arbeid slik at de kan tilby best mulig hjelp til sine pasienter, sier Robert.
Både han og John merker stor interesse fra norske kolleger om oppholdet i Ukraina.
– Folk blir veldig engasjerte og ønsker å bidra. Hvis vår historie kan inspirere flere til å hjelpe er det bra.
– Vårt bidrag er jo til det ukrainske folket. Økt kompetanse blant fagfolk kan føre til at pasienter som har amputert kan få et bedre liv etterpå, sier John.
Fakta:
- Robert Westergren og John Ellefsen reiste til Lviv i Ukraina som en del av prosjektet «Moving Forward: Development of Prosthetics and Rehabilitation in Ukraine».
- Prosjektet er et samarbeid mellom organisasjonene Protez Hub, War Trauma Rehabilitation Project and CF Patients of Ukraine.
- Protez Hub er en ikke-statlig og ikke-kommersiell organisasjon stiftet i 2014 med mål om å bidra til utvikling for den ortopeditekniske bransjen, og sikre at kvalitetstjenester er tilgjengelige i hele Ukraina.
- Målet med prosjektet er å øke kvalifikasjonsnivået til spesialister som jobber med mennesker som er berørt ved krig.
- Prosjektet er igangsatt takket være IREX Ukrainian Rapid Response Fund-programmet, med støtte fra det amerikanske utenriksdepartementet.
- Oppholdet varte fra 18. til 30 januar 2025.
Slik kan du bidra:
Protez Hub trenger støtte for å introdusere beste omsorgspraksis, kvalitetsteknikker og -teknologier gjennom videreutvikling av ortopediteknikerfaget i Ukraina.
Bistand til opplæring av fagpersonell bidrar til å øke kunnskap og kompetanse, som er avgjørende for at faget skal ha en bærekraftig fremtid i landet.
Ved å støtte ideelle organisasjoner som Protez Hub bidrar du til å sikre kvaliteten på ortopeditekniske tjenester, og at de er tilgjengelige over hele Ukraina.
Du kan lese mer her:
Besøk Protes Hub sine nettsider
Les artikkelen om Roberts første reise til Ukraina i 2024