Hvem har sagt at livet skal være enkelt?
Alexander Arvidsson (50) har alltid vært opptatt av å sette seg ambisiøse mål. Det har han fortsatt med etter at han fikk MS-diagnosen. Med foredraget «Hvem har sagt det skal være enkelt» har han blitt en ettertraktet inspirator.
Alex har lang fartstid innen salg og ledelse. Han har hatt ulike lederroller i Schibsted, vært med på å bygge opp finn.no, og er i dag headhunter ved siden av foredragsvirksomheten.
– Helt siden jeg flyttet hjemmefra som 16-åring har jeg fått til det meste, til tross for at jeg ikke har noen utdannelse. Jeg har vært sammen med fruen i 30 år, og vi har tre flotte døtre. Både privat og yrkesmessig var livet mitt en solskinnshistorie, forteller han.
Da han selv, hans venner og kolleger begynte å høste fruktene av hard innsats og forsyne seg av livets goder, dukket det opp skyer i Alex sin horisont i form diagnosen multippel sklerose for 12 år siden. MS er en kronisk betennelsessykdom som angriper hjernen og ryggmargen.
– Det første tegnet kom da jeg var 17 år gammel og våknet uten syn på venstre øye. Den gangen var det ingen som tenkte på at det kunne skyldes betennelse på synsnerven, som er et vanlig tidlig symptom på MS, sier han.
Nullvisjon
Helt siden barndommen har Alex vært en ivrig amatørbokser, og ballasten fra både lederroller og bokseringen var nyttig da Alex fikk diagnosen.
– Jeg måtte ta noen valg, og landet på at hovedmålet mitt skal være at jeg vil ha det bra uansett. Mens mitt gledesbarometer tidligere var knyttet mye opp til raske biler, båter og kule ferier, er mye av gleden rundt bil og båt er nå erstattet med kult utstyr fra Hjelpemiddelsentralen og Ortopediteknikk.
Jeg har for eksempel en stilig krykke i svart kevlar med bærter, så hvis noen går for sakte foran meg kan jeg tute på dem, gliser han.
Et av målene Alex har satt seg handler om fallteknikk.
– I 2022 og 2023 falt jeg i gjennomsnitt to ganger i måneden. Ved inngangen til 2024 satte jeg meg et mål om null fall. Jeg oppsøkte en fysioterapeut for å fokusere på gangteknikk, fallteknikk og å komme meg raskt opp igjen etter fall. 7. januar trynet jeg skikkelig, men etter det hadde jeg null fall frem til mai. For meg viser det at det nytter å sette seg mål, så lenge du er villig til å jobbe for å nå dem. Jeg kommer ikke til å slutte å falle, men ved å være mitt mål bevisst vil det vil bli færre fall, poengterer han.
Ja-ambassadør
Alex er også opptatt av mulighetsrom.
– Uansett hva vi skal, har vi et stort mulighetsrom for å få det til. Hvis jeg skal ut og ta en øl med kompiser må jeg – når jeg skal bestille taxi– tenke på hvor nærme den kan stoppe, hvor mange trapper jeg må gå, hvor mange skritt det er frem til bordet vårt og hvor toalettet er – det er rene maratonløpet. Men min øl smaker garantert best når jeg er på plass!
Selv om Alex ikke lenger kan kjøre bil, lufte hunden, gjøre all verdens husarbeid eller bokse like aktivt som før, er han en dedikert ja-mann.
– Det ligger i menneskets natur å velge den tryggeste utveien når vi står overfor utforinger. Nylig fikk jeg en forespørsel om å holde et foredrag som jeg svarte kjapt ja til. Først etterpå oppdaget jeg at det var halvannen time å kjøre og at foredraget skulle være på engelsk. Da var det bare å hyre en datter til å være sjåfør og en kompis som er stødigere i engelsk enn meg for å øve, sier han.
Alex starter alltid sine foredrag med låten «Gonna fly now» som spilles i den legendariske scenen i Rocky-filmen når Sylvester Stallone løper opp ei lang trapp.
Jeg bruker kanskje litt tid på å komme meg frem til scenen, men med den låten får jeg stort sett applaus når jeg er fremme!
Indre krets
Alex drar aldri hjemmefra uten en elektrisk ortose under høyre kne.
– Den er et fancy elektrisk hjelpemiddel med fjernkontroll som sender strøm inn i beinet slik at jeg får noen ekstra prosent med løftekraft. Jeg har også noen kule skolisser som jeg kan dra i slik at de strammer seg. Nå skal jeg snart tilbake til Ortopediteknikk for å prøve en ny ortose over hele beinet, forteller han.
Alex har de siste årene testet en rekke ulike hjelpemidler hos Ortopediteknikk.
– Jeg blir alltid godt tatt imot der, og ortopediingeniørene og -teknikerne bruker tid på å finne de beste løsningene for meg. De er like sultne som meg på å hele tiden ligge fremst i løypa, og jeg er helt trygg på at de er best i klassen, fastslår han.
Siden Alex bruker tid på å skrive mailer og meldinger, er famille og venner vant til at skrivefeil kan dukke opp her og der.
– For meg tilhører Ortopediteknikk i den indre kretsen, så jeg er ikke så nøye med stavekontrollen. Jeg har faktisk min egen tavle der med merkelige og morsomme utdrag, ler han.
Uansett hvilke pasninger livet sender, mener Alex at det er bedre å lete etter fordeler og muligheter fremfor å synke ned i bitterheten.
Hvis jeg kunne velge ville jeg valgt å være helt frisk, men det er ikke et alternativ. Derfor er jeg mer opptatt av å finne ut hva som gir meg glede og hva jeg ønsker å få ut av livet mitt.
Den tilnærmingen er vinn-vinn for alle parter, sier han.