Fra det levende ortopediverkstedet på Ryen, gir Robert Westergren og June Stensrud Øi form til mer enn bare ortopediske hjelpemidler; de skaper mulighet for bevegelse og deltakelse.

Det starter alltid med en grundig vurdering, sier Ortopediingeniør Robert Westergren fra kontorstolen.  

Vi vet at alle er unike, løsningen vi tilbyr må reflektere det. Behandlingen er basert på detaljerte undersøkelser. Det er ikke bare en funksjon eller kroppsdel som vurderes, men hele pasientens livssituasjon og miljø, legger han til mens Ortopeditekniker og kollega June Stensrud nikker anerkjennende.  

Etablert for mer enn 40 år siden

Vi befinner oss i Ortopediteknikk AS sine lokaler på Ryen, cirka 10 minutters kjøretur fra Oslo sentrum. Ortopediteknikk er et norskt firma og har norske eiere. Vi har mer enn 150 ansatte, og avdelingen på Ryen er en av 15 klinikktilbud i Norge. Vi leverer årlig mer enn 60 tusen tilpassede ortopediske hjelpemidler til omtrent 30 tusen brukere. Dette gjør virksomheten til en størrelse å regne med i bransjen. 

Robert har siden 2016 jobbet som Ortopediingeniør på Ryen, og trekker frem kartleggingen som et av aspektene han liker best med jobben. Det handler om å gjenopprette muligheten for livsutfoldelse.   

Det begynner alltid med gjennomgangen sammen med brukeren. Samarbeidet mellom Ortopediingeniør og Ortopeditekniker etterpå er helt avgjørende, og dialogen med brukernes leger, fysioterapeuter og annet helsepersonell er også veldig viktig.  

Ortopediske hjelpemidler 

Ortopediske hjelpemidler brukes blant annet for å korrigere det vi kaller feilstillinger i bevegelsesapparatet. Enten skal vi avlaste deformiteter, erstatte en tapt funksjon eller en kroppsdel. Alt vi gjør er med hensikt å øke livskvaliteten for pasientene våre, forteller Westergren.  

Ved Ortopediteknikk på Ryen jobber June og 18 andre Ortopediteknikere til daglig. Her lages det avanserte produkter, som proteser, ortoser og fotsenger. Man bruker den teknikken som er tilgjengelig, alt fra den nyeste digitale teknologien som finnes på markedet, til tradisjonelle metoder. Vi har en ganske stor maskinpark, forteller June. 

June sliper en protesehylse

Dette er en av protesehylsene jeg jobber med nå sier hun, og forklarer at hun lager mange ulike varianter. Hylsen lages i dette tilfellet utfra en digital modell. Vi lager også hylser basert på tradisjonell gipsteknikk, eller så støper vi direkte på brukerens kroppsdel, sier hun. 

En annen ting begge trekker frem, er at Ortopediteknikk er et leverandøruavhengig ortopedisk verksted. Å være leverandøruavhengig betyr at ingen leverandører prioriteres, og alle leverandører vurderes likt når vi skal velge løsning.

Med vedtak fra NAV velger vi fritt blant alt som er tilgjengelig, og bruker det vi mener vi vil lykkes best med. Denne friheten betyr mye for oss som fagfolk.

Hos oss velger vi alltid den løsningen vi mener brukeren har størst sannsynlighet å lykkes med, og denne vurderingen gjøres naturligvis av våre fagfolk.

“Tømrer og arkitekt” 

Stensrud sammenligner denne jobben med hva en arkitekt og tømrer gjør i bygging av et hus. I Robert og mitt samarbeid, er det han som er arkitekten og jeg er 'tømrer'. Jeg står for selve byggeprosessen, men er ikke kun involvert i den, sier June. 

Når jeg er med, vet jeg hvem som skal ha produktet og hva det vil bety for de, det gjør jobben jeg gjør mer meningsfylt.

Jeg vet ikke om det er vanlig ved andre ortopeditekniske verksteder, men jeg som tekniker er ofte med og møter brukeren, forteller June. - når jeg er med og møter brukeren ved en konsultasjon, er det lettere for ingeniøren og meg å diskutere hvordan vi skal konstruere løsningen.

Føle seg ivaretatt 

En av brukerne begge har jobbet tett med, er John Arne Rosenlund. På grunn av følgetilstand og komplikasjoner med diabetes, måtte han amputere det ene beinet for 12 år siden. 

 Det jeg liker med å komme hit, er at de alltid spør hvordan jeg har det og ønsker feedback på hvordan protesene fungerer i hverdagen min. Det er noe helt spesielt å komme til så engasjerte og lydhøre fagfolk, noe som gjør at jeg føler meg godt ivaretatt, smiler han.  

Vi vil at det skal være en god opplevelse å komme til oss og få hjelp. Det skal føles trygt å fortelle hva man ønsker og hvilke mål man har, og trygt å leve med løsningene våre, forteller Westergren.

Tattovering "One foot in the grave"

Ortopediteknikk AS har klinikktilbud på 15 lokasjoner i Norge. Ved alle avdelinger finner du kompetente og engasjerte fagfolk som elsker en utfordring!

Har du spørsmål til oss eller ønsker å komme i kontakt med oss kan du finne oss i avdelingsoversikten

 

Ønsker du å få praktisk og relevant informasjon fra oss en gang per måned? Meld deg på nyhetsbrevet vårt "Historier" her.