skrevet av Erik Senstad, Ortopediteknikk AS

Thomas Langbråten (Ortopeditekniker) og Lars Christian Beck (Ortopediingeniør) fra Ortopediteknikk på Rygge i Østfold, sitter i bilen på vei opp til Nesfjellet for å møte Hege.

Mistet foten

Etter en ulykke for to år siden måtte beinet til Hege til slutt amputeres under kneet. Hun forteller om opplevelsen som dramatisk, smertefull, at hun både hadde flaks og uflaks, og at ulykken har fått en del følger.

Det ble flere opphold på Unicare Fram i Bærum. Hun opplevde komplikasjoner som kunne ført til enda større konsekvenser, og det tok lang tid før ting gikk seg til og ble bedre. Det gikk opp og ned, men stadig fremover.

Ett av målene hennes var å komme seg på ski igjen så fort hun kunne. Hun kjører fort på ski, og har store krav til sin spesiallagde slalomprotese. Akkurat nå finner hun finner ikke balansen på skiene, og da forsvinner flyten og følelsen, og litt av gleden ved å sette utfor.

Usikker på om hun ville fortelle historien sin

Det synes knapt på Hege at hun bruker protese. Jeg var faktisk usikker på om det var henne jeg skulle møte da hun kom gående. 

Hun er litt stille som person, ønsker ikke oppmerksomhet, og var først litt usikker på om hun egentlig ville fortelle historien sin.

Jeg er bare en vanlig jente fra bygda vettu

Bilde av Hege inne i caféen

Etter å ha drukket kaffe og snakket litt sammen, er hun allikevel komfortabel med å fortelle, og hun viser noen bilder, forteller og forklarer. Hun virker uanfektet, men det er sterk kost for en vanlig gutt fra byen. 

Alltid vært aktiv

Hege forteller at hun nærmest har vokst opp i alpinanlegget på Haglebu i Eggedal i Buskerud. Det har vært mest "nedoverski", men også mye langrenn. Som voksen flytta hun opp til Nesbyen hvor hun bor med barna sine.

Hun har jobbet på Nesfjellet Alpinsenter siden 2017. Flere kolleger er innom mens vi snakker, og det er tydelig at de setter pris på hverandre. Det føles som en hyggelig arbeidsplass, ikke minst er det perfekt for en som liker å stå på ski.

bilde av Hege, og Lars Christian justerer på slalomprotesen

Utstyret må funke

Etter å ha bytta en del på protesen for noen uker siden, er det noe som ikke stemmer. Det må fikses, og det gjøres best der den brukes, i bakken. Flaks for oss er det nesten blå himmel og sol idag.

Lars Christian og Thomas har samarbeidet med Hege om protesen i lang tid. De er nærmest gamle kjente, og det deles ut et par varme klemmer når de møtes i caféen i bunnen av bakken.

Det tar ikke lang tid før det diskuteres hva som skal gjøres. De snakker om vinkler og kraftoverføring, det dukker opp fremmedord som fleksjon, bar, vandring. Jeg plukker frem kameraet og tar noen bilder i stedet.

Hege i høy fart ned fjellet

Smilet kommer tilbake

Så er det ut i bakken. I starten får hun ikke ordentlig kraft til å tråkke seg inn i bindingen en gang. Balansen er først ikke på plass i svingene, og etter hvert blåser det så friskt at stolheisen må stenges. Men Nesfjellet har flere heiser og Hege vet hvor de skal.

De stopper underveis og diskuterer, det justeres og kjøres. Etter fem turer og ulike justeringer smiler Hege igjen. Det er rett og slett stort å være med på.

Bilde av slalomprotese med fjelllandskap i bakgrunn

Mange års erfaring

Thomas og Lars Christian har mange års erfaring med proteser. De lager flest hjelpemidler til "helt vanlige folk", men også til flere toppidrettsutøvere. De er stødige fagfolk, og det lyser både ydmykhet og selvtillit av samtalen med Hege.

Vi blander gjerne tradisjonelle metoder og helt nye teknikker for å komme i mål

Thomas forteller at de blant annet har vært med på å utvikle "cutting edge" langrennsproteser over flere år. En av de, kan de stolt fortelle, er det en norsk verdensmester som står på.

Langrennsprotese neste

Hege forteller at hun også har lyst på langrennsprotese, hun vil kunne skøyte igjen, og det lar seg ikke så enkelt gjøre med en helt vanlig protese. Lars Christian kan fortelle at ordningen med aktivitetsproteser er endret, til det bedre for brukerne, og de avtaler å se på det neste gang de møtes. 

Jeg spør Hege om vi kan ta en tur til så jeg kan ta noen flere bilder. Det tar ikke mange tidelene før hun smiler og sier JA! klart det!
 

 

I Ortopediteknikk jobber vi med proteser ved alle våre avdelinger.

Thomas og Lars Christian jobber ved vår klinikk på Rygge. 

Ta kontakt med oss om du vil, vi er her for deg.

Felter merket med stjerne (*) må fylles ut.