- En avdelingsleder har mange ulike oppgaver, men bør først og fremst være en person med kompetanse på ledelse, forteller Jonas Kuvene.

Ung og erfaren

Jonas er 34 år, og kommer fra det han selv kaller Oslofjordens perle, Jeløya i Moss. For hans relativt unge alder, har han mye erfaring. Han har flere års erfaring fra lederroller. Han har arbeidet i fire ulike helseforetak, primært med psykisk helse og rus.

De siste 5 årene har han arbeidet i Vestre Viken, hvor han har vært 4 år som leder, og 1 år som prosjektleder. 

Jonas er per desember 2023 avdelingsleder for Ortopediteknikk i Vestfold og Telemark, men ledelse er ikke noe nytt for ham, og han vet at han er god på det. 

Jeg er god med mennesker, og god på å skape en arbeidsplass fylt av glede, prosesser og muligheter.

Lederkompetanse
 

- Man må lede gjennom eksempel. Man må tørre både å ta plass, og å gi rom. Man må må respektere solide røtter, og samtidig omfavne utvikling. Du skal være villig til å ta enhver diskusjon, og beslutningene du tar bør gi mening for de fleste. Det er en balansegang, men det er ikke nødt til å være komplisert. Ledelse er et eget fag, og du må utøve det hvis du skal bli god på det.

Han konstaterer at andelen ledelsestrening, også i de fleste helsefaglige utdanninger, er ganske liten. Når forskningen viser at det å forstå mennesker er helt avgjørende for god ledelse, synes han det er rart at det får såvidt lite plass.

Det blir tydelig for den som diskuterer ledelse med ham, at han ser dette som et eget fag. Et fag på linje med utdanninger man eksempelvis trenger for å være ingeniør eller tekniker.

Jeg mener det som gjør meg til en god leder er at jeg involverer medarbeidere i mitt lederskap, slik at vi sammen skaper fremdrift og resultater! 

Det som gjør størst inntrykk på ham personlig, er å se andre utvikle seg i sine roller. Han forteller at det er viktig for alle å verdsette seg selv og være stolt av de milepæler og prestasjoner man har oppnådd. For ham er det meningsfylt å kunne stå på sidelinjen, lede og veilede andre til å oppnå det de ønsker, og det som er det beste for fellesskapet.

Jeg er opptatt av å skape en kultur og en arena der vi kan utvikle oss og vokse sammen som gruppe. Det handler mye om lagsammensetningen og følelsen av tilhørighet, og at man skal oppnå felles mål.

File:Spotify icon.svg - Wikipedia  Hør Jonas Kuvene i Podcast om ledelse

I rollen som avdelingsleder for nær 40 personer

I skrivende stund har Jonas vært i Ortopediteknikk i en måned. Han er helt ny i faget og i bransjen, og han kjenner ingen i firmaet fra før. Vi spør ham hva han tror blir viktig i rollen. - Akkurat nå handler det om å gi medarbeiderne og meg selv til tid å skape og utvikle relasjoner som kan bidra til bærekraftig utvikling av avdelingen. Da må man ha tid sammen.

Det viktigste i min rolle er å sikre at avdelingen har det beste utgangspunktet for å utføre og være pådrivere for optimal pasientbehandling. 

Hva gledet du deg mest til ved å starte i Ortopediteknikk?

Nå har jeg jobbet et år med prosjektledelse hvor jeg i mindre grad har utøvd ledelse. Jeg har savnet den kontakten og kontinuiteten.

Jeg har savnet faste kolleger og et arbeidsmiljø. Jeg gleder meg derfor til å ta del i miljøet her i Vestfold og Telemark – og bidra til å løfte avdelingen og medarbeiderne videre!  Jeg gleder meg aller mest til å lede igjen. 

Når du skal ansette nye medarbeidere, hva leter du etter?

Formell kompetanse er en selvfølge der det kreves, vi har en profesjon og et samfunnsoppdrag som det er viktig å levere på. Og vel så viktig, forteller han, er det at man ansetter personer med holdninger som passer inn i det miljøet vi har og ambisjonene organisasjonen vår har staket ut. Noen ganger er det også nødvendig å ansette en person med et mindset som organisasjonen trenger, altså kanskje til en viss grad mangler.

Så er det viktig med ulike personligheter. Man trenger både "motstandere", og de som er "med på alt". Man trenger de åpne og humoristiske, og de som er mer i seg selv. Man trenger metodikerne og man trenger de impulsive. Alle må få være seg selv, så vi må tåle å ha ulike kulturer og romme det. 

Hvis innstillingen er riktig, kan alt annet læres

Jonas før Ortopediteknikk

Jonas er utdannet sykepleier med videreutdanning i psykisk helsearbeid. Han har i tillegg en Master of Management fra BI. Han har tatt all sin utdanning i Oslo, henholdsvis på Lovisenberg Diakonale Høyskole, Høgskolen i Oslo og Akershus, og Handelshøyskolen BI.

Linkedin, linkedin logo, logo icon - Free download Jonas Kuvene på LinkedIn

logo   Om Jonas i en av hans tidligere roller i Vestre Viken 

 

Jonas Kuvene leder Ortopediteknikk i Vestfold og Telemark. Avdelingen i Tønsberg ble etablert i 1995, og er selskapets største etter avdelingen på Ryen. I regionen teller vi 39 medarbeidere. 

 

Ønsker du å få praktisk og relevant informasjon fra oss en gang per måned? Meld deg på nyhetsbrevet vårt "Historier" her.