Hjemlengsel

Kongsvinger er en rolig by i Innlandet, kommunen har omlag 18 tusen innbyggere. En av byens viktigste landemerker, festningen, ble bygget på 1600-tallet, men byens historie strekker seg mange hundre år bakover. En drøy time i bil fra Oslo og bare noen kilometer fra svenskegrensen, midt i skogen, og på begge sider av Glomma, byens pulsåre.

Marit Reitan er 27 år, født og oppvokst her. Hun har alltid hatt en dragning mot skogen og fjellet. Kongsvinger er en del av henne.

 

Dannelse og utdannelse

Som ung var Marit både sporty og litt kulturell. Hun interesserte seg for svømming, friluftsliv og musikk, noe hun har tatt med videre som voksen. Etter videregående tjenestegjorde hun et år i kongens klær, som for alle andre unge voksne var dette både nyttig og lærerikt.

Jeg har alltid hatt en dragning mot skogen og fjellet. Kongsvinger er en del av meg.

Hun studerte ett år Helseledelse i Oslo, hun kjente allerede da på at hun ikke trivdes like godt i storbyen som hjemme på Kongsvinger. Men utdannelse skulle hun ta.

Bilde av fasaden til Kongssenteret der Ortopediteknikk har sin klinikkvirksomhet

 

Interesse for mennesker og teknologi

Det ble en treårig Ortopediingeniør-utdanning i Jönkøping, Sverige. På spørsmål om hvorfor hun valgte akkurat dette, forteller hun at hun liker kombinasjonen «mennesker og teknologi». Det var litt tilfeldig at oppdaget hun yrket på en messe, men det tok ikke lang tid før hun skjønte at hun hadde valgt rett.

Med det faglige i bunn, må jeg også være oppriktig interessert og bli litt kjent med pasientene mine for at jeg skal kunne gi riktig behandling. Det passer meg godt, forteller hun.

Det er også litt spennende å være av den «nye» generasjonen fagfolk i bransjen.

Det går et slags skille mellom de som har jobbet 40 år med tradisjonelle metoder og de som har vokst opp med- og automatisk omfavner det digitale. Personlig velger jeg både tradisjonelle og digitale tilnærminger. Jeg går for det som gir mest mening for brukeren. Det er viktig å kunne begge deler sier hun.

Kort vei to dager i uka

Klinikken til Ortopediteknikk er bemannet av Marit fast to dager per uke. Jeg jobber med pasienter som trenger alt fra ortoser og proteser til spesialsko og fotsenger, forteller hun. Samarbeidet med fysioterapeutene på NEMUS er veldig godt, og i tillegg samarbeider jeg med en lokal fotterapeut. - Det er veldig flott for alle med dette tverrfaglige samarbeidet.

Jeg jobber med pasienter som trenger alt fra ortoser og proteser til spesialsko og fotsenger

Jeg gjør det meste her, jeg tar blant annet alle førstekonsultasjoner her. Noen caser tar jeg med i Lillestrøm for å løse de sammen med kollegene mine der. Vi har også Ortoped Håkon Sjøbrend her i Kongsvinger med jevne mellomrom, forteller hun.

Bilde av inngangspartiet fra gaten


«Vegg-i-vegg» med sykehuset

Vi har et stort tilstrømmingsområde, og brukere kommer fra hele distriktet, Eidskog, Grue, og Odalen. Å kunne spare mange timers reisevei gir mening, i tillegg ligger vi jo nærmest vegg-i-vegg med sykehuset.

Det kommer mange pasienter fra sykehuset hit med henvisninger, forteller hun.

- Som med nesten alt annet er det fritt behandlingsvalg også på våre helsetjenester. Derfor setter mange stor pris på å kunne ta den mye kortere turen hit.

Det er litt nytt med et ortopediteknisk tilbud her i byen. Vi startet for et knapt år siden, allerede nå har vi knappe to ukers ventetid.

Må være allsidig

Som en underavdeling til Ortopediteknikk på Lillestrøm, må Marit organisere en del selv. Mye av det administrative håndteres i Lillestrøm, som timebooking for eksempel. Hun er på klinikken i Lillestrøm tre dager i uka, det blir litt reisevei av det, men det er også viktig for henne å være del av et større fagmiljø, forteller hun.

Det er ikke alle bedrifter som ville gitt en ung person som meg en slik mulighet

Man blir litt sin egen daglige leder her ute, og det trives jeg med. Det var veldig gøy å få sjansen til å etablere klinikk her i byen, forteller hun. Hun liker tanken på at firmaet satser på henne som ung, og gir henne både ansvar og muligheter.

Portrettbilde av Marit og Magnus i resepsjonsområdet


Ortopediteknikk og NEMUS viktige for hverandre

Magnus Bergersen er Fysioterapeut og klinikkeier ved NEMUS Kongsvinger. Han forteller, - Vi er veldig glade for å ha med Marit inn i det tverrfaglige teamet på NEMUS.

Det å være flere profesjoner under samme tak gjør at vi kan gi pasientene et best mulig tilrettelagt behandlingsforløp.

- Ofte kan det være flere tiltak som sammen gir det beste resultatet. Marit med sin kompetanse vil kunne være med å hjelpe og effektivisere opptreningsforløp for pasienter som går til opptrening hos for eksempel fysioterapeuter ved klinikken.

Flere pasienter har også gitt tilbakemelding på at tverrfaglige vurderinger oppleves som en trygghet og kvalitetsstempel. - Med Marit sin kompetanse har vi enda bredere kompetanse når det kommer til å utrede og behandle plager fra nerve-, muskel- og skjelett-systemet .

Vi er glade for samarbeidet som er startet mellom Ortopediteknikk og NEMUS Kongsvinger. 

Fremtiden

Marit fullførte Ortopediingeniør-utdanningen i 2020, hun gikk deretter sin 2-åringe turnus i Kristiansand. Tiden på Sørlandet gjorde henne selvstendig og hun bygget seg opp faglig. Men noe manglet, hun lengtet tilbake til Østlandet, til skogen, kulda og snø.

Bilde av brua over Glomma like ved klinikken

Nå har jeg det som plommen i egget!

Jeg er en del av et flott miljø i Ortopediteknikk i Lillestrøm, og kan samtidig bo her. Vi har kjøpt hus i Kongsvinger, jeg kan sykle og gå til jobb og jeg har tid til hobbyene mine.

Hun liker å ha landet litt, hjemme i Kongsvinger.

 

Ønsker du kontakt med oss kan du bruke kontaktskjemaet under.

Felter merket med stjerne (*) må fylles ut.