I aktivitet hele tiden

Trevor er i starten av førtiårene, pappa og på føttene mesteparten av dagen. Han er aktiv og har drevet med idrett siden han var ung. Han har en nokså fysisk jobb, han trener yoga flere ganger i uken, og har i flere år trent fotballlag. Selv har han vært semi-proff fotballspiller i flere år. Man kan lett se at han er fysikk sterk og har masse energi, og han er opptatt av å fortsette å ha det slik.

Trevor bruker fotsenger fordi føttene hans av ulike årsaker trenger avlastning. Han er vant til å bruke fotsenger hver dag, privat og på jobb. Fordi han selv har så stor nytte av de, innrømmer han at han ofte, og litt demonstrativt, gjør et poeng av at han bruker de. Så hver gang han bytter sko på jobb, flytter han fotsengene over i verneskoene sine foran kollegene. 

Etter én dag i fornøyelsesparken

På ferie med familien i sommer, vandret de en hel dag rundt på Universal Studios i Florida, ikke langt fra hans opprinnelsesland. Han kan ikke helt forklare hvorfor han ikke brukte de den dagen, men åtte timer på beina uten fotsengene var "dårlig medisin", forteller han.

Nærmest hele kroppen verket, ikke bare beina. Gjett om jeg brukte de neste dag!

For meg var det ikke nedvendigvis føttene som hadde det værst, resten av kroppen verket fordi jeg hadde kompensert for at jeg ikke hadde de på. Jeg var både utslitt og følte meg litt ute av balanse, forteller han.

Mer enn en såle du får i sportsbutikken

Peter Strøm er Ortopediingeniør og jobber ved Ortopediteknikk på Ryen i Oslo. Fotsenger er en av fagområdene han intereresserer seg mest for. Han innrømmer at han er litt glad i å "nerde" på dette. Han har jobbet med forskjellige typer barne- og voksenortoser i mange år, og den siste tiden har han jobbet klinisk, nesten bare med fotrelaterte problem.


Video som illustrerer skanningprosessen som skjer etter innledende undersøkelser

Mange kan tilpasse en såle til et barn med lettere vridd ankel, men ikke alle kan behandle en komplisert feilstilling.

Da ortopediteknikk i 2023 implementerte digitalisering av sin fotsengproduksjon ledet Peter implementeringsprosjektet ved avdelingen i Oslo, det som den gang besto av Ryen, Rygge, Gran og Lillestrøm.


Fotsengene freses ut av et materiale før videre bearbeiding

Peter forteller at han har tro på å virkelig fordype seg i et fagområde. - Det kan høres ut som om jeg bare jobber med fotsenger, det stemmer ikke, men jeg har modellert og tilpasset nokså mange nå, og underveis har det gått opp for meg hvor viktige de kan være. Han har opplevd å få mange vanskelige caser inn på behandlingsrommet, mennesker som har strevd i mange år, kanskje vært andre steder først. Da er følelsen ekstra god når man lykkes.

Slik kan en fotseng se ut når de er klare til bruk

 

Sertifisert kompetanse og individuelle behandlingsløp

Som Ortopediingeniør går man først et treårig bachelorstudie og deretter to års turnustid, før man kan få autorisasjon som Ortopediingeniør. Under studiet har man undervisning i anatomi, biomekanikk og sykdomslære. En del av utdanningen er konsekvensforståelsen, nettopp at en for eksempel en fotseng ikke bare påvirker foten men hele ganganatomien. 

Ved første konsultasjon gjør vi en grundig undersøkelse, blant annet palperer vi (fysisk undersøkelse), vi kartlegger brukerens mobilitet, sjekker smerter og enda litt, før vi så skanner foten. Videre følger 3D-modellering i programvaren vår, produksjonen foregår deretter som oftest på verkstedet ved avdelingen. Når fotsengen er produsert, blir brukeren innkalt for tilpassing, og etter en tids bruk kanskje en runde med justeringer.

Utdanningen og kunnskapen skiller oss fra tilbud man får i den vanlige sportsbutikken

Det blir en egen oppfølgingsplan for hver enkelt pasient. Selv om vi lager mange fotsenger i løpet av et år er det ikke å sammenlikne med samlebåndsproduksjon, hvert hjelpemiddel er individuelt utformet og tilpasset.

Portrett av Peter Ström
Peter Ström er Ortopediingeniør ved avdelingen på Ryen i Oslo.

Når det er sagt, fotsenger er ikke nødvendig for alle. Vi ser blant annet at vårt og fysioterapeuters tilbud kan utfylle hverandre godt. Litt grovt kan man si at fysioterapeuter fokuserer på musklers egenskaper til å stabilisere en struktur, mens vi med vårt bidrag justerer hele "strukturen" slik at muskler og sener får utvikles og styrke seg fra en så korrekt posisjon som mulig.

Støtte til fotsenger

Man kan enten bli henvist fra helsepersonell med henvisningsrett, eller man kan ta direkte kontakt med et ortopedisk verskted på privat initiativ. Prosessen er den samme, forskjellen er at det med henvisning fra spesialist kan være mulig å få dekket kostnader for hjelpemidlene gjennom offentlige refusjonsordninger.

Dersom din henviser anser at du har behov for ortopediske fotsenger, vil du få en henvisning til et ortopedisk verksted, som for eksempel Ortopediteknikk. Med søknad og vedtak får man normalt støtte til fotsenger en gang i året, i et antall år frem i tid. Det er en egenandel for fotsenger.

Ortopediingeniør Rakel Morbech modellerer fotsenger i Voxelcare
Ortopediingeiør Rakel Morbech i Sandvika modellerer fotsenger digitalt

 

Ortopediteknikk valgte Voxelcare

Peter forteller, Ortopediteknikk ventet med digitalisering av fotsenger til man fant en løsning som møtte våre krav til kvalitet. Vi vurderte flere leverandører, og landet på én. For oss var det viktig at det digitale verktøyet hadde et grensesnitt som var moderne og intuitivt, og det måtte være effektiv. Vi målte kvaliteten og fikk bekreftet at den var minst like god som tradisjonelle metoder.

En annen vurdering gikk på vår egen arbeidsbelastning. Selv om vi helt sikkert parallelt kommer til å jobbe med gips i noen år fremover, er den digitale løsningen mindre fysisk belastende. I tillegg ser vi fordeler i smidigheten det gir ved reproduksjon og ikke minst renslighet i produksjon.

Det har vært en vei å gå med omstilling fra analog til digital produksjon, og vi tar med oss uvurderlig erfaring fra årevis med produksjon med avtrykk og gips. Den erfaringen vi bygger på, og lykkes med.

Trevor bruker fotsengene daglig og har en klar oppfordring

Mange som kommer til et ortopedisk verskted for fotsenger gjør det på grunn av smerter i føttene eller andre problemer med gangen, slik som Trevor. Eldre personer har ofte større behov for trykkavlastning enn unge, fordi det med alderen er normalt at fettputen under tåballen flyter ut og blir tynnere, og det kan forårsake smerter bare ved vanlig gange. Peter forteller at vi ganske ofte møter brukere som opplever at artrose (slitasje) i ledd gir smerte og andre problemer. Dette anbefaler han at man snakker med sin behandler om. 

Folk kan bruke femti tusen på en seng, hvor mye bruker de på føttene sine?

Basert på egen erfaring, er Trevor tydelig på at det er lurt å søke hjelp tidlig. - Hvorfor gå med smerter? Det er mange som kanskje ikke er klar over at enkle grep kan hjelpe veldig mye, og raskt går det også.

For meg er mine fotsenger forskjellen mellom en utmattende arbeidsdag - og det overskuddet jeg nå kan bruke på familien og interessene mine etter jobb.

 

Annen relevant informasjon:

Les om leverandøren av teknologien vi har valgt: http://www.voxelcare.com
Les om : Rettigheter hos NAV - Ortopediteknikk
Les om fotsenger generelt : Fotsenger - Ortopediteknikk

 

Kontakt oss

Peter Strøm, Rakel Morbech og andre kompetente mennesker i Ortopediteknikk i Norge finner du på alle våre avdelinger. Du kan også få tak i oss med kontaktskjemaet under. Ikke nøl med å kontakte oss, enten du er bruker, helsepersonell eller bare nysgjerrig.

Felter merket med stjerne (*) må fylles ut.